Judo övvizsgák rendszere

Az első övvizsgát Magyarországon 1950-ben tartották a TF-en, és zöld övfokozatig vizsgáztattak a lelkes úttörők.
Az övszíneknek a különféle küzdősportokban és harci művészetekben az a funkciója, hogy jelöli a viselőjének a tudásszintjét, a sportági jártasságát. Általában a világostól a sötét szín felé egyre magasabbak a fokozatok. A judoban Mo.-on a következő fokozatok vannak:

A kezdők övszíne a fehér
A          6. kyu (fokozat)            citromsárga-fehér öv
            5. kyu                           citromsárga öv
            4. kyu                           narancssárga öv
            3. kyu                           zöld öv
            2. kyu                           kék öv
            1. kyu                           barna öv 

A mester (DAN) fokozatokban az 1-5. Dan fokozat fekete színű öv, a 6-8. DAN piros-fehér, a 9-10. DAN piros öv. Ma Magyarországon  Dr. Galla Ferenc 9 DAN fokozatú a legmagasabb judo mester.

A tanuló övfokozatnál 1 év a kivárási idő általában az egyes övvizsgák között, vagyis évenként lehet vizsgát tenni a következő fokozatra, de ez általában idősebb gyerekekre igaz. A zöld övre legalább 12 éves kell hogy legyen a vizsgázó a kékre 14, a barna övfokozattól pedig minimum 15-16 éves. DAN, vagyis mester fokozatra nem vizsgázhatnak a judokák 17 év alatt. Az egyes övfokozatokra különféle technikákat kell bemutatni (állás és földharctechnikákat) és elméleti vizsgán kell számot adni a tudásról. Ez is az életkornak megfelelően van felépítve, más a vizsga az óvodások estében a citrom-fehér övre, és megint más egy 15 éves versenyző esetében mondjuk a kék övre.

A DAN (mester) vizsgáknál formagyakorlatokat, katákat kell bemutatniuk. a vizsgázóknak, s ezt értékeli egy bizottság (DAN kollégium). 5 Danig vizsgázhatnak a judosok, e fölött adományozzák a fokozatokat, a judo érdekében kifejtett munka eredményeként (világversenyen szerzett érem, több éves edzői, vezetői, tanári tevékenység stb.). Az adományozás rendjére is kidolgozott szabályok vannak. Versenyeredménnyel pl. 6 Danig lehet maximum eljutni (olimpiai bajnoki  cím).

A tanuló (kyu) övfokozatok szisztémája országonként eltérhet, pl. Nyugat-Európában több tanuló övfokozat van. A kezdők övszíne itt is fehér, de utána tízfokozatú kyu skála következik:

10.kyu              citromsárga-fehér
9.kyu                citromsárga
8.kyu                citromsárga-narancssárga
7.kyu                narancssárga
6.kyu                narancssárga-zöld
5.kyu                zöld
4.kyu                zöld-kék
3.kyu                kék
2.kyu                kék-barna
1.kyu                barna 

Japánban pedig, mivel türelmesebbek általában az emberek nem jelölnek minden egyes tanuló övfokozatot külön övszínnel, fehér és barna színnel megoldják ezt.

Dr. Németh Endre segítségével